Stabiele bloedsuikerspiegel

Ketonen verbeteren de insulinegevoeligheid, normaliseren de bloedsuikerspiegel en dragen bij tot een gevoel van snelle verzadiging en minder trek in zoet. Wanneer de ketonen in je bloed talrijk zijn , kan je afstappen van het idee dat je 6 keer per dag moet eten. Door het verhoogde verzadigingsgevoel , eet je alleen nog als je honger hebt. Gedaan met het tellen van kcal of het wegen van je maaltijden. Dit alles draagt ook blij tot gewichtsverlies.
Het normaliseren van de bloedsuikerspiegel kan ook verklaren waarom exogene ketonen voordelig zijn voor type 2 diabeten en vrouwen met polycysteus ovarium syndroom.

Verbetering van je uithoudingsvermogen en sportprestaties

Ketonen verbeteren de bloeddoorstroming. Ze zouden de functie van de mitochondrieën (onze energiefabriekjes) ondersteunen, onze bloedvaten verwijden, en leiden tot een verbeterde zuurstofopname ; wat ons uithoudingsvermogen en sportprestaties kan verbeteren.

Verbeterde slaapkwaliteit

Overdag creëren de ketonen meer energie en als je gaat slapen zorgen ze voor rust en kan je sneller de slaap vatten. De kwaliteit van je slaap verbetert ook zodat je zelfs met minder uren slaap uitgerust wakker wordt.

Gewichtsverlies en vetverbranding

Na inname van de exogene ketonen gaat je lichaam binnen het uur in ketose. Dat wil zeggen dat je lichaam overschakelt op vetverbranding ipv suikerverbranding. Als je start met de ketonen gaat je lichaam eerst door een periode van aanpassing en daarna zal je lichaam vet beginnen verbranden.
Gewichtsverlies bekom je als je lichaam toekomt aan je lichaamsvet en niet alleen de geconsumeerde vetten verbrandt. Alsook zal het verminderde hongergevoel bijdragen tot gewichtsverlies.

Snellere spieropbouw

Ketonen zijn ook anti-oxidanten, ze hebben een anti-katabolisch effect wat zorgt voor het behouden en vergroten van onze spiermassa. Ketonen worden ook geassocieerd met een verhoging van de vertakte keten aminozuren (BCAA), dewelke een rol spelen in onze spiergroei.

Optimale hersenfunctie

Het ketogene dieet werd eerst bekend als behandeling tegen epilepsie-aanvallen voor kinderen. Toen kwamen de neuroprotectieve voordelen van ketonen aan het licht. Ook bij de volgende neurologische aandoeningen hebben ketonen een positief effect : ADHD, Alzheimer, dementie, Parkinson en MS.
BHB (bèta-hydroxyboterzuur)(ketolichaam in keto//os) is een meer efficiënte energiebron voor de hersenen dan glucose. Want in tegenstelling tot glucose passeert BHB de bloedhersenbarrière instant en heeft het daarbij ook geen insuline nodig. Dit is waarom je mensen hoort praten over de scherpe mentale helderheid als ze in ketose zijn.